Dahlia info
Dahlia knollen.
Denne infosiden er laget for å belyse dahliaknollen og dens egenskaper. Vi har enkelte henvendelser med spørsmål rundt «skader» på knoll og håper med dette å hjelpe våre kunder på vei til å se hva som er en ødelagt knoll eller knoll som vil gi fin plante i løpet av sommeren.
Vi har bygget mye på egne erfaringen opp igjennom over 30 år med Dahlia. Dahlia er en plante som produserer knoller slik at de overlever vintersesongen om knollen oppbevares kjølig.
En knoll består av hode, tuber og nakke. Tuberene er i all hovedsak næringsdepot for å planten inntil den danner røtter og har kun den ene funksjonen om den ikke har øyne. Øynene er der hvor årets plante dannes og finnes ikke på alle tubere.
Alle knoller er ikke like i form. Noen har veldig kraftige tubere, mens andre har lange slanke og selvfølgelig de midt imellom.
Her er noen illustrasjonsbilder på forskjellige knoller tatt her hos oss.
Eksempel på hva vi luker ut her hos oss:
Gall:
Det er 2 typer gall på Dahlia Agrobacterium tumefaciens (Crown gall) og Rhodococcus fascians( Lefy Gall) Dette er bakterier som har flest vertsplanter og deriblant Dahlia.
Den finnes nær sagt over hele kloden og spres med kontakt, vann, innsekter osv. Kjennetegnet er at den trenger en sårflate for å trenge inn i planten og derfor bør man være varsom ved planting. I og med at denne bakterien finnes i alle miljøer er det nær sagt umulig å beskytte seg 100% mot vil det smarteste vil være å leve med den og ikke la den ødelegge gleden av Dahlia dyrkning.
Syke planter bør likevel kastes og da ikke på komposten. Her hos oss forsøker vi å luke ut planter med Gall ved visuell inspeksjon, men vi er ikke perfekte. Om du skulle være uheldig å motta en slik plante fra oss, tar du kontakt med oss på epost ( camilla @ syverudgaard.no ) sender et bilde og hvilken sort det gjelder og vi ordner opp.
Planter som er plantet i jord vil ikke dekkes, da smittekilden ikke er kjent. Kjøpejord er ingen garanti mot Gall.
TIPS! Om man klipper på en Dahlia knoll må man la sårflatene tørke ut før man putter den in putter den i jord. Ferske sårflater gir ingen beskyttelse mot bakterien som forårsaker Gall.